Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Πάτρα Διόραμα

Το Πάτρα Διόραμα παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο 2018 στην Καθολική Εκκλησία της οδού Μαιζώνος στην Πάτρα και φωτογραφήθηκε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.



Ξεκινάμε με ένα απο τα πλέον εμβληματικά οικοδομήματα, τον ορθόδοξο Ναό του Αγ. Ανδρέα, που βρίσκεται στην άκρη της πόλης και αποτελεί χωρίς αμφιβολία πόλο έλξη του θρησκευτικού τουρισμού. Όπως και στην πραγματικότητα, μπροστα απο το ναό περνά και ο προαστειακός.

Ο Φάρος είναι μια ταλαιπωρημενη ιστορία. Γκρεμίστηκε ή απομακρύνθηκε απο την αρχική του θέση (Μώλος Αγ. Νικολάου) τη δεκαετία του '70 και σήμερα βρίσκεται στο νότιο πάρκο της πόλης. Τον γνωρίζουμε περισσότερο σαν σημειο αναψυχής για καφέ και αγνοούμε την ιστορία του.


Απόλλων. Το θέατρο της Πάτρας, έργο του Τσίλερ (ποιανού άλλου θα μπορούσε να ήτανε;;). Βρίσκεται στην Πλ. Βασιλέως Γεωργίου και ειναι το μοναδικό κόσμημα της πλατείας. Πέριξ της πλατείας "ανθούν" πολυκατοικίες που θυμίζουν την εποχή της αντιπαροχής!!!


Η Αγίου Νικολάου (κεντρικός πεζόδρομος της πόλης) με προέκταση προς το Μώλο. Ο Μώλος ήταν το σημείο των πολιτικών συγκεντρώσεων την εποχή εκείνη(!!) και το σημείο που καίγεται ο καρνάβαλος. Τα σκαλιά οδηγούν στην παλαιά πολη. Παρότι τα περιξ των σκαλιών δρομάκια ειναι εκπληκτικά και αξίζει να τα επισκεφτείς, ο φωτισμός είναι κακός μέχρι άθλιος. Κανεις δεν ενδιαφέρεται να τον φροντίσει. Μπροστα απο την προβλήτα υπάρχουν κλασικά κτήρια μεγαλης ιστορικής αξίας, που μέχρι πρότινος είχαν καλυφτεί με διαφημιστικές πινακίδες και μετά απο δικαστικούς αγώνες, απομακρύνθηκαν.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Πανεπιστημιο βρίσκεται εκτός πόλης, στην περιοχή του Ρίο και αποτελείται απο μια μεγάλη έκταση. Όπως φαίνεται και στο διόραμα, εξυπηρετείται απο τον προαστειακό σιδηρόδρομο. Θα μπορούσε να ήταν σημείο παραμονής των φοιτητών και μετά τη λήξη των μαθημάτων, τους οποίους θα συναντήσεις στα καφέ της πόλης, που έχουν διασκευαστεί κατάλληλα ως αναγνωστήρια και προσφέρουν γρήγορο internet και καφέ.



Η Γέφυρα που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή με την ονομασία Ζεύξη που κανείς δεν γνώριζε περί τίνος πρόκειται. Αξίζει να την διασχίσετε...



Όψη της πόλης απο τη βορινή πλευράς της. Φαίνεται ο Μώλος και στο βαθος ο Αγιος Ανδρέας. Σήμερα ο Μωλος έχει διαφορετική όψη. Είναι ενα μεγαλο πάρκινκ αυτοκινήτων.


Το κάστρο της πόλης είναι must. Χτίστηκε επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης κατά το δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα από τον Ιουστινιανό. Το ουσιαστικό δεν είναι μόνο το κάστρο, αλλά η πέριξ αυτού παλιά πόλη, που θα μπορούσε να ήταν κόσμημα για την περιοχή. Δυστυχώς, εκτός απο τους κατοίκους της κανείς άλλος δεν την επισκέπτεται γιατί δεν έχει τίποτε ουσιαστικό να δει.


Εκπληκτικό είδος κατασκευής Κάστρο, που αξίζει ο επισκέπτης να το επισκεφτεί. Στην επιστροφή, ακολουθούμε τα μονοπάτια μέσα απο το Δασύλιο, που ο Δήμαρχος πρόσφατα τα έχει ανακαινήσει και αμέσως μετά οι Νεολλήνηνες τα έχουν καταστρέψει (μιλώ για το μονοπάτι που οδηγεί στις οδούς Καραισκάκη και Υψηλάντου). Τι να πώ και τί να μολογήσω!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου